Legeskibet stævner ud til maj: Missionen er at skabe bevægelse i de blå byrum

Mange havnearealer i danske byer ligger ubenyttet hen, og mange kommuner prøver at skabe attraktive bolig- og leverum ved vandet. Legeskibet vil bidrage til at revitalisere disse blå byrum, der traditionelt har spillet så stor en rolle i søfartsnationen Danmark. Over de kommende fem år vil Legeskibet således sejle rundt til de danske havnebyer for at revitalisere legen i de blå byrum og stimulere bevægelsesglæde, fællesskabsdannelse og kreativitet. Den 7. maj er der stor åbningsevent på Islands Brygge i København.

Legeskibet er opstået i et samarbejde mellem Gerlev Legepark ved Gerlev Idrætshøjskole og Lauritzen Fonden, som har bevilget 16 mio. kr. til projektet.

Formålet er at udvikle den særlige danske bevægelses- og legekultur, og projektet følges tæt af Syddansk Universitet, der skal sikre en løbende vidensopsamling og dokumentation af effekt.

Jens Ditlev Lauritzen, Finn Berggren og Inge Grønvold

Jens Ditlev Lauritzen, Finn Berggren og Inge Grønvold

Stor åbningsevent på Islands Brygge den 7. maj
Legeskibet stævner ud på sit første sommertogt torsdag den 7. maj 2015. Der er en stort anlagt åbningsevent på Islands Brygge kl. 12.30, hvor Legeskibet lægger til i fuld flagpragt efter en farvestrålende sejlads ned gennem Københavns Havn.

Efter den officielle åbning, som vil være fyldt med spændende overraskelser, kan Legeskibet og dets mange aktiviteter opleves for første gang, når der resten af dagen og fredag den 8. maj er Leg på kaj ved Legeskibets dygtige legematroser. Alle er velkomne.

Alle aldersgrupper skal aktiveres
Legeskibet er ladet med oplevelser og bevægelsesglæde. Det er på én gang et kulturskib, et skib for fysisk aktivitet i bred forstand og et skib for leg, fællesskab og dannelse.

Visionen er, at Legeskibet skal aktivere alle aldersgrupper på nye måder og skabe en langtidseffekt i de byer, der får besøg af skibet.

Skræddersyede legeaktiviteter
Knap 4,5 mio. danskere bor i nærheden af en havn og vil kunne få glæde af Legeskibet. Det vil lægge til i de enkelte havnebyer i en uge eller to ad gangen, og uddannede ”legematroser” fra Gerlev Legepark vil skabe skræddersyede aktiviteter på kajen i samspil med havneområdets beboere og byens øvrige borgere.

Legeskibet vil sejle rundt til Danmarks havnebyer i sommerhalvåret og vil i vinterperioden vende tilbage til de forskellige byer for at evaluere effekten af sommerens besøg i samarbejde med de respektive kommuner og øvrige interessenter.

Leg som katalysator for sundhed og dannelse
”I Gerlev Idrætshøjskoles tilgang til leg, bevægelse og motion ligger et potentiale, vi mener kan være medvirkende til at afhjælpe nogle af de udfordringer i samfundet, vi som fond arbejder for at finde løsninger på: Legen som katalysator for sundhed, velvære, dannelse og kultur,” forklarer formand for Lauritzen Fonden, Jens Ditlev Lauritzen, og fortsætter:

”Derudover udnytter vi et historisk og kulturelt frirum i byen, der ikke har været fokus på længe, nemlig havneområderne. Så for os går det hånd i hånd. Et kulturelt projekt med socialt og maritimt fokus, kunne ikke lægge sig tættere op af Lauritzen Fondens målsætning.”

Legeskibet bygger på erfaringer fra Gerlev Legepark, som er blevet udnævnt til et europæisk udviklingscenter for leg og legeudvikling af den globale idrætsorganisation TAFISA.

 

Finn Berggren:

Finn Berggren

Finn Berggren, forstander, Gerlev Idrætshøjskole

Leg er ikke kun for børn – det er for alle

Finn Berggren er forstander for Gerlev Idrætshøjskole og Gerlev Legepark. Således er han også Legeskibets kaptajn, som om nogen ved, hvilken positiv forskel leg kan gøre.

”Leg er en vigtig, men ofte overset faktor i vores kultur. Vi har på Gerlev dokumenteret, at fysisk aktiv leg og bevægelse er en vigtig faktor i relation til sundhed, motorisk udvikling, integration, teamudvikling og ved sociale udfordringer,” forklarer Berggren.

”Det er derfor, vi har udviklet Legeskibet – fordi vi ønsker, at endnu flere danskere kommer til at opleve glæden ved leg og bevægelse.”

En ny tilgang til formidlingen af leg
Det at lege er for mange mennesker noget, som kun børn gør, mener Berggren:
”Den opfattelse ønsker vi at gøre op med – én gang for alle. Legeskibet er således et udtryk for en ny tilgang til formidlingen af leg og fysisk aktivitet, og det er vigtigt for os, at Legeskibet vil byde på aktiviteter for alle aldersgrupper.”

Forståelsen og begejstringen for leg skal udbredes
”Legeskibet skal forankres lokalt og skabe langtidseffekt, og derfor er det et væsentligt element i projektet, at der samarbejdes tæt med lokale aktører og organisationer,” udtaler Berggren og konkluderer:

”Det er på denne måde, at vi kan sikre, at ikke blot legen, men også forståelsen og begejstringen for den bliver udbredt over det ganske land. Og det er det, vi mere end noget andet drømmer om vil ske.”

SHARE IT:

Leave a Reply

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>